"Stop de Bloeding"

Een goede aanvulling op je EHBO diploma

 

De cursus stop de bloeding, red een leven, is een uniek programma. In korte tijd leer je hoe je massale bloedingen kunt behandelen. De cursus is een goede aanvulling als je al wat EHBO kennis hebt, maar net zo goed te volgen als je nog nooit iets met EHBO hebt gedaan. Je gaat actief aan de slag en leert met bijzondere hulpmiddelen werken, zoals met een tourniquet en met hemostatisch verband. Je krijgt uiteindelijk het officiële Stop de Bloeding, Red een Leven certificaat.
Tijdens de cursus leer je de volgende zaken
Hoe herken je levensbedreigend verlies?

Wat kun je doen bij bloedingen op romp, ledematen of overgangsgebieden
Je leert een catastrofale bloeding met directe druk te stelpen
Je gaat een tourniquet gebruiken om de bloeding te stoppen
Je begrijpt wat hemostatisch verband is en gaat het gebruiken om een wond op te stoppen
Je hoort wat de relatie is tussen onderkoeling en hevige bloedingen

Jaarlijks overlijd 40% door verbloeding

 

Jaarlijks overlijden in Nederland 3500 mensen aan de gevolgen van verwonding. Bij 40% komt dit door verbloeding (NTVG 2017). Bij de recente terroristische incidenten in Europa overleden onnodig veel slachtoffers binnen vijf minuten door ernstig bloedverlies. Ook bij ongevallen in de privésfeer, bedrijven en bij geweldsdelicten treedt regelmatig onnodig veel bloedverlies op. Politie, brandweer of omstanders zijn sneller bij de slachtoffers dan de professionele medische hulpverlening. Hoe meer omstanders en niet-medische hulpverleners weten hoe ze ernstig bloedverlies moeten behandelen, des te beter af zijn slachtoffers.

Bron: NTVG

 

Basiscursus

 

De basiscursus is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar zoals belangstellende burgers, bedrijfshulpverleners, EHBO-ers, veiligheidspersoneel, stewards, (niet-tactisch) politiepersoneel, brandweermannen of -vrouwen etc. Deze cursus duurt ca. 2,5 uur. Het is ook mogelijk om de cursus in-company aan te vragen en/of in combinatie met een reanimatiecursus/BLS.